Vragen of advies nodig? Bel 033 - 246 17 47

Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Etalagebenen (claudicatio intermittens) ontstaan door perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dat betekent dat de slagaderen in de benen vernauwd zijn, waardoor te weinig zuurstof voor de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor kunt u een krampachtige pijn of een doof gevoel in uw benen ervaren. U voelt dit tijdens en direct na inspanning, vaak in de kuiten, bovenbenen of bilspieren.

De pijn verdwijnt als u even rust. Vandaar de term etalagebenen: als u de pijn kunt af laten zakken door even te stoppen met lopen, lijkt dit erg op wandelen door een winkelstraat, met korte stops om elke etalage even te bekijken. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gespecialiseerde fysiotherapie (looptherapie en leefstijlbegeleiding). 80% van de patiënten met etalagebenen hoeft na het volgen van deze fysiotherapeutische behandeling geen dotter- of bypassoperatie meer te ondergaan.

Fortius is daarmee aangesloten bij het Chronisch ZorgNet (voorheen ClaudicatioNet) en beschikt over gespecialiseerde fysiotherapeuten voor de behandeling van etalagebenen. Kunnen we u helpen? Als u een verwijzing heeft van uw huisarts of vaatspecialist, worden er door elke zorgverzekeraar 37 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Maakt u gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.