Vragen of advies nodig? Bel 033 - 246 17 47

Particulieren zorgen zelf voor revalidatie-robot

Hoe krijg je iemand weer op de been? Letterlijk? Er bestaan wel apparaten om mensen die moeilijk kunnen lopen therapie te geven. ,,Alleen moet je dan twee jaar leuren bij klinieken en praten als Brugman voordat je een keer aan de beurt bent”, volgens de energieke headhunter Liesbeth Mekkering. Dus ging ze zelf de boer op.

 

Liesbeth Mekkering spreekt de sponsoren toe met Jeanette van den Berg op de achtergrond

Liesbeth Mekkering spreekt de sponsoren toe met Jeanette van den Berg op de achtergrond Ⓒ KEES VAN DEN HEUVEL

 

Het leven lachte haar toe tot 2008. Dat jaar maakte zij een val van haar paard wat door een medische blunder uitliep op een hoge dwarslaesie. Ze was verlamd maar haar geest was ongebroken.

v.l.n.r. Chimène van Oosterhout, Benjamin Besselsen, ondernemers van Liffin Houses, Isabel Mora, van bedrijfs-softwarebedrijf Hybris met haar vriend Derck Mekkering, ondernemer van Noray Fashion Tech.

v.l.n.r. Chimène van Oosterhout, Benjamin Besselsen, ondernemers van Liffin Houses, Isabel Mora, van bedrijfs-softwarebedrijf Hybris met haar vriend Derck Mekkering, ondernemer van Noray Fashion Tech. Ⓒ KEES VAN DEN HEUVEL

 

In Antwerpen trainde ze op een gespecialiseerd apparaat, de Lokomat, die door haar zoon Derck werd ontdekt op internet. Inmiddels loopt zij alweer goed met krukken, en dat gunt zij ook anderen. Ze richtte de stichting Beter Lopen op, samen met ondernemers Gerard van den Tweel en Peter Karsten, om de Lokomat naar Nederland te halen.

,,Ik stond erop en ik dacht ’Wow. Dit loopt toch anders’”, zei Liesbeth in Nijkerk, waar de eerste Lokomat op een centrale plek in het land toegankelijk werd gemaakt door Van den Tweel. ,,Dit apparaat ondersteunt je helemaal terwijl je beweegt en voelt waar de steun kan worden afgebouwd.”

Ze verwachtte een leven met een verlamming maar ook dat liep anders. Bij Fortius Fysiotherapie verwacht zij twee keer per week haar trainingen voort te zetten, steeds ietsje minder gedragen door de helpende armen van Zwitserse robot.

v.l.n.r., Ramon van Reine, directeur van campinggidsen ACSI, couturier Sheila de Vries, zakenman Albert Hendriks, Henriette van Hooijdonk, oprichter van NBG Congrescentrum in Nieuwegein, Jacqueline Ruepert, directeur van Teamwerk Participatiediensten.

v.l.n.r., Ramon van Reine, directeur van campinggidsen ACSI, couturier Sheila de Vries, zakenman Albert Hendriks, Henriette van Hooijdonk, oprichter van NBG Congrescentrum in Nieuwegein, Jacqueline Ruepert, directeur van Teamwerk Participatiediensten. Ⓒ KEES VAN DEN HEUVEL

Het apparaat kost €450.000. Dit bedrag werd volledig particulier gesponsord, deels met voorfinanciering. Gulle gevers en ambassadeurs als presentatrice Chimène van Oosterhout en Sheila de Vries hieven samen het glas rond het glas rond het apparaat terwijl het in gebruik werd genomen. ,,Voor iedereen toegankelijk. Ook voor kinderen”, benadrukte Fortius-directeur Jeanette van den Berg. ,,De financiële bijdrage mag geen belemmering zijn in de toegankelijkheid. Komende tijd gaan we data verzamelen om bij zorgverzekeraars aandacht te vragen voor een vergoeding van deze revalidatie.”

Aan Peter Karsten zal de opmars van de Lokomat niet liggen: ,,We willen er één in iedere provincie!”

Op 14 september wordt daarom een gala georganiseerd in het Hart van Holland in Nijkerk. Het Beter Lopen-bestuur hoopt dat het een jaarlijks evenement wordt.

————————————————————————————————-

Voor de webversie van het artikel volg je de volgende link:

https://www.telegraaf.nl/financieel/1841490761/particulieren-zorgen-zelf-voor-revalidatie-robot?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp